Vintage verzorgen

Vintage treasures gaan al zó veel jaren mee. Het is natuurlijk de bedoeling dat wij ze met heel veel liefde nog veel meer jaartjes gaan dragen. Daarom is het van groot belang om goed voor jouw stukje vintage te zorgen.
Hoe kun je ze het beste wassen? Met de wasmachine, handwas of alleen stomen?
Soms zit er een vlekje, of is een jurk verkreukeld. Wat is dan het beste om te doen?

Zelf was ik een deel van mijn vintage gewoon in de wasmachine. En dat kan ook zeker bij een aantal stoffen. Maar wees er altijd voorzichtig mee. Een zachte wasbeurt in de machine op 30°C, of met de hand, zorgt ervoor dat jij veel langer plezier gaat hebben van jouw treasure.
Een droger is uit den boze! Stop nooit vintage in de droger.

Zijde

Wassen

Bij zijde is het belangrijk dat je het op een natuurlijke manier wast. Dus gooi jouw mooie zijde blouse niet in de wasmachine! Deze mooie luxe stof heeft echt wat meer liefde en aandacht nodig. Gebruik geen wasverzachter of bleek.
Week jouw stukje zijde in een lauwwarm badje met een milde zeep of speciaal zijde wasmiddel. Eindig met koud water voor het mooiste resultaat.

Vlekken

Paniek! Een vlek in je zijde blouse! Wat nu? Ga vooral niet boenen, maar dep de vlek zachtjes droog. Gebruik geen ontvlekker, dat is de vijand! Voorkom alcohol en het liefst ook deodorant. Dat maakt snel vlekken in zijde.

Drogen

Wring de stof nooit uit, dat beschadigd de vezels. Knijp het voorzichtig droog, en rol het in een droge handdoek. Wanneer het niet meer kletsnat is hang je het op aan een hanger. Goed tegen kreukels!

Kreukels

Kreukels in zijde verdwijnen het beste als je het licht vochtig strijkt. Is het toch al helemaal opgedroogd? Leg er een natte doek overheen.

Linnen

Wassen

Geverfd linnen kan afgeven en onbewerkt linnen kan krimpen. Een heel licht en gevoelig stuk linnen kan het beste met de hand gewassen worden, de rest kan op een lage temperatuur (30°C) in de wasmachine. Let erop dat er geen bleek in het wasmiddel zit.

Vlekken

Nooit  bleekmiddel gebruiken, hierdoor tasten de vezels aan en veranderd de kleur.

Drogen

Hang linnen nooit te nat op om te drogen, maar rol het eerst in een schone handdoek. Daarna laat je het aan de lucht opdrogen.

Kreukels

Linnen staat er om bekend dat het snel kreukelt. Het strijken van linnen gaat wederom het beste als het nog licht vochtig is. Doe dit op de hoogste stand. Hierdoor verdwijnen de kreukels het snelst.

Katoen

Wassen

Katoen is vrij makkelijk om te wassen. Dit kan gewoon in de wasmachine. Wel op 30°C, want de stof kan krimpen, en de kleur en prints kunnen vervagen. Stop het daarom binnenstebuiten in de wasmachine om dat te voorkomen! Gebruik geen wasmiddel met bleekmiddel, dat is niet goed voor katoen.

Vlekken

Verwijder de vlekken op katoen nooit met bleek. Wit katoen dus niet wassen met wasmiddel speciaal voor witte kleding, hier zit vaak bleek in.  Zure middelen, zoals citroensap en azijn helpen goed op katoen.

Drogen

Katoen komt nogal gekreukeld uit te wasmachine. Schud het uit en hang het aan het wasrek. Dit scheelt straks bij het strijken. Hang katoen niet in de zon om te drogen, hierdoor kan het verkleuren.

Kreukels

Katoen kun je ook het beste licht vochtig strijken. Zo verdwijnen kreukels als sneeuw voor de zon.

Wol

Wassen

Wol kun je voorzichtig met de wasmachine wassen. Tegenwoordig hebben wasmachines een miljoen wasprogramma’s, ook voor fijne was en wol. Het wordt dan koud en kort gewassen. Zo voorkom je dat jouw breisel krimpt en pluist.
Met de hand kun je wol het beste in een lauwwarm badje laten weken met een beetje wasmiddel.

Vlekken

Dep de vlek droog. Dus niet wrijven. Wol is gevoelig voor warmte, dus spoel de vlek met koud of lauw water. Gebruik nooit bleek of zure middelen.

Drogen

Wring wol nooit uit, maar leg het in een handoek en rol voorzichtig op. Wol kan snel uitrekken. Leg het daarom plat om te drogen, in plaats van het op te hangen.

Kreukels

Je kunt wol strijken op een lage stand, met veel stoom. Leg er een vochtige doek overheen tijdens het strijken, en zorg ervoor dat de doek vochtig blijft. Probeer dit ook bij wolle items die gekrompen zijn! Met deze techniek zijn ze misschien nog te redden.

Polyester

Wassen

In jaren 70 kleding zitten vaak labels met wasinstructies die zeggen dat het in de wasmachine, en zelfs in de droger kan. Toch heb je langer plezier van je treasure wanneer je het met de hand wast of voorzichtig in de wasmachine op 30 °C. De droger zou ik sowieso vermijden.

Vlekken

Polyester is zeer makkelijk schoon te maken en is bestand tegen de meeste absorberende vlekken. Het wordt makkelijk afgestoten door de syntetische vezels.

Drogen

Laat je kledingstuk plat drogen of aan een hanger, om kreukels te voorkomen.

Kreukels

Alle syntetische stoffen kunnen krimpen, vervormen of zelfs smelten bij te hoge temperaturen. Deze moet je dus absoluut niet strijken.

Nylon

Wassen

Nylon kledingstukken kun je het beste met de hand wassen. Zo zullen jouw vintage treasures zo lang mogelijk mee gaan.

Vlekken

De meeste vlekken verdwijnen wel uit nylon wanneer je ze wast. Je hoeft geen vlekkenverwijderaar te gebruiken.

Drogen

Laat nylon stoffen altijd aan de lucht drogen. Dat is het zachtst voor de kleding.

Kreukels

Alle syntetische stoffen kunnen krimpen, vervormen of zelfs smelten bij te hoge temperaturen. Deze moet je dus absoluut niet strijken.

Rayon (viscose)

Wassen

Rayon met een crepe-textuur moet je altijd stomen om te reinigen, anders krimpt het. Geweven rayons zijn wel wasbaar en kunnen ook in de wasmachine op 30°C. Met de hand is uiteraard beter.

Vlekken

Je kunt een vlek met een stukje keukenrol deppen en daarna afspoelen met koud water. Eventueel met een beetje wasmiddel. Geen bleekmiddel gebruiken.

Drogen

Je kunt je kledingstuk het beste aan een hanger laten drogen, zo kreukt het niet!

Kreukels

Alle syntetische stoffen kunnen krimpen, vervormen of zelfs smelten bij te hoge temperaturen. Deze moet je dus absoluut niet strijken.

Acetaat

Wassen

Acetaat was je het liefst met de hand in koud water met een zacht wasmiddel. Probeer niet te wrinven of te vouwen.

Vlekken

Gebruik altijd koud water om je vlek te verwijderen. Eventueel een vlekverwijderaar gebruiken. Nooit een oplosmiddel zoals aceton of terpentine, deze vloeistoffen lossen de vezels op.

Drogen

Laat je kledingstuk plat drogen of aan een hanger, om kreukels te voorkomen.

Kreukels

Alle syntetische stoffen kunnen krimpen, vervormen of zelfs smelten bij te hoge temperaturen. Deze moet je dus absoluut niet strijken.


Stomen

Er zijn een aantal stoffen die niet gewassen mogen worden, die kun je dus beter naar de stomerij brengen. Let er wel op dat de stomerij weet dat jouw  kledingstukken vintage zijn! En dat ze weten wat ze doen. Vintage stoffen zijn echt kwetsbaarder dan de stoffen van tegenwoordig.
De volgende stoffen kunnen niet gewassen worden:

  • Velvet
  • Stoffen die kunnen krimpen, zoals rayon of kleding met een crepe-tuxtuur.
  • Kledingstukken met versieringen die kunnen afgeven in de was.
  • De meeste kledingstukken die gevoerd zijn, zoals jassen en maatpakken.
  • Stoffen met reliëf, zoals moiré.

Ook zijn sommige schoudervullingen beter om niet in de was te doen. Deze kunnen namelijk aan elkaar gaan klonten. Verwijder deze als dat kan voordat je het gaat wassen, of kies ervoor om het te laten stomen.


Speciale stoffen

Stoffen zoals leer, suede en bont moet je altijd door iemand laten reinigen die verstand heeft van deze materialen.

Antieke kledingstukken (jaren 20, 30, 40) kun je het beste ook niet wassen of stomen. Als je deze wilt laten reinigen zou ik eerst onderzoeken wie daar verstand van heeft! Jaren 30 pailletten kunnen bijvoorbeeld smelten wanneer ze nat of warm worden.