Zo vind je de mooiste vintage treasures

MIJN VINTAGE SHOPPING TIPS:

Hoe vind je nou de beste en mooiste vintage treasures? Als vintage fashion hunter is dit denk ik de meest gestelde vraag die ik krijg. Nu langzaam aan de winkels weer hun deuren openen, en we hopelijk snel de corona ellende achter ons kunnen laten, leek het mij wel leuk om mijn tips met jullie te delen!

Comfort is key.
Mijn eerste tip is om in een comfi outfit op jacht te gaan. Dat lijkt misschien voor de hand liggend, maar ook ik maak nog steeds wel eens de fout dit niet te doen.
Niets is zo vervelend als pijnlijke voeten, ingewikkelde constructies open en dicht doen met passen, strakke veterlaarsjes uit en weer aan te trekken, of een te wijde broek steeds omhoog te moeten hijsen.

Google is je beste vriendin.
Al helemaal wanneer je wil gaan jagen op vintage. Ben je op vakantie? Ga je naar een stad die je nog niet kent? Doe altijd research naar de beste antiek markten en vintage shops. Van te voren weten waar je heen gaat scheelt tijd, en een hoop gezoek op het moment zelf. Die tijd kun je beter benutten in een extra vintage shop!
Ik gebruik zelf de app Maps.me. Dit is een offline kaart waar je locaties kunt vastzetten. Super handig! Ook wanneer je niet van plan was te gaan vintage shoppen, maar je onverwachts ergens tijd over hebt, pak je deze app erbij en kun je overzichtelijk al jouw favoriete plekken terug vinden.

Google is je beste vriendin, deel 2.
Check de labels in de kleding. Hieraan kun je zien uit welke periode iets komt.
Google het merkje dat erin staat. Wie weet is het wel een echte treasure!
Onthoud dat de meeste vintage winkels in grote bulken hun kleding inkopen, en dus echt niet alles checken. En buiten dat, weet lang niet iedereen vintage op waarde te schatten.

Maten bestaan niet.
Kijk naar de pasvorm, en niet naar de maat! De maten van vroeger kloppen niet met de maten van nu. Maat 40 is soms eerder een maat 32. Er is echt geen pijl op te trekken.
Vaak hebben vintage items wel veel ‘extra stof’, bijvoorbeeld bij de naden of ritsen. Misschien kun je met die extra stof het item groter (laten) maken.
Kleiner maken kan gelukkig altijd!

Check je treasures.
Controleer goed op gaatjes, vlekken en vreemde geurtjes. Dat laatse klinkt echt mega vies. I know. Maar het laatse wat je wil is een item dat ruikt. En vaak gaan die geurtjes niet weg door te wassen.
Ontek je toch ergens een gaatje of een vlek? Kijk of het nog te repareren is. Probeer te achterhalen wat voor vlek het is. Wie weet heb je geluk.

Make some vintage friends!
Maak een vriendelijk praatje met de verkoper/verkoopster. Sowieso erg gezellig om over een gezamenlijke passie te praten toch? En op deze manier gunnen ze jou ook de beste parels! Ben je op zoek naar iets specifieks? Durf te vragen! Hoe vaak ik verrast ben door tóch te vragen naar iets wat ik niet heb zien hangen. Oh oh oh. Soms komen dan de echte treasures tevoorschijn uit het magazijn!

Verwacht het onverwachte.
Ben je opzoek naar een jas? Dan kom je waarschijnlijk thuis met een jurk. Ga op vintage hunt met een open mind. Verwacht niet in één dag exact te vinden waar je naar zoekt.
Natuurlijk is het goed alleen iets te kopen wanneer het iets toevoegt aan jouw garderobe.

Oefening baart kunst.
Hoe vaker je op jacht gaat, hoe meer je jouw oog voor treasures ontwikkeld. Ook zul je steeds meer vaste adresjes en vintage friends krijgen, bij wie je goed kunt slagen.

En de laatste tip:
Never give up.
Stop nooit met jagen naar jouw vintage droom. De ene keer kom je platzak thuis en de andere keer lijken alle parels al door iemand anders meegenomen te zijn. Dat is het leven van een echte vintage treasure hunter!